Histerectomia reprezinta interventia chirurgicala de extirpare in totalitate a uterului (corp uterin, col uterin), cu sau fara conservarea anexelor uterine (trompe uterine, ovare).
Se prefera in ultimul timp, atunci cand ovarele sunt conservate, sa se efectueze salpingectomia bilaterala; acest lucru este foarte important deoarece, se pare ca o mare parte a cazurilor de cancer ovarian au ca punct de plecare trompele uterine.

Histerectomia laparoscopica

Histerctomia reprezinta, in SUA, una dintre cele mai frecvente interventii chirurgicale (>600.000/an). Tot in SUA, in anul 2003, aproximativ 12% dintre histerectomii au fost executate prin abord laparoscopic.

In departamentul pe care il conduc, folosim in majoritatea cazurilor abordul minim-invaziv (laparoscopic, mai rar chirurgie vaginala) – aprox 92% din cazuri. Folosim abordul ‘deschis’ (laparotomie) doar in cazul fibroamelor uterine foarte mari (>15-20 cm, multiple) si a neoplasmelor ovariene (laparoscopia are inca limite – putine insa).

Histerectomia totala laparoscopica este definita prin ligaturarea pediculilor vasculari (cel mai frecvent cu ajutorul electrochirurgiei), prin sectionarea vaginului (superior, fara afecta functia sexuala) si prin sutura vaginala dupa extirparea piesei operatorii.
Histerectomia subtotala se poate efectua prin abord laparoscopic. In aceasta tehnica se conserva colul uterin, lucru important in pastrarea staticii pelvine – in preventia aparitiei prolapsului genital (‘ruptura de perineu’).

Histerectomia radicala laparoscopica reprezinta o alternativa la varianta ‘clasica’, in cazul cancerului colului uterin (std I, std IIA). Tehnica laparoscopica (in cazul echipelor experimentate), are multiple avantaje, cel mai important fiind reprezentat de acuratetea exerezei chirurgicale.

Histerectomia Laparoscopica – Tehnica

In cazul interventiilor chirurgicale mari din sfera ginecologica/pelvina, folosim patru trocare (porturi), unul de 10 mm (plasat la nivelul cicatricei ombilicale) si trei de 5 mm prin care se introduc instrumentele de lucru (pense, foarfece, instrument de electrochirurgie).

Pentru a putea efectua interventii laparoscopice, chirurgul isi creeaza campul operator (camera de lucru) prin insuflatia in cavitatea abdominala a CO2 (gaz inert). Astfel, putem avea o distanta confortabila intre organele tinta (‘bolnave’) si intrumentele chirurgicale. De asemenea, pentru un mai bun camp operator, dar si pentru o mai buna recuperare postoperatorie, pacienta trebuie sa tina un regim igieno-dietetic conform indicatiilor medicale (astfel incat intestinul – subtire, gros – sa fie cat mai gol).

Interventia chirurgicala se efectueaza sub anestezie generala (obligatoriu) si are o durata medie intre 60-120 de minute, in functie de experimenta echipei chirurgicale si de complexitatea cazului.

Recuperarea postoperatorie este rapida, majoritatea pacientelor noastre externandu-se in ziua 2 postoperator.

Prezentare de caz:

Pacienta C.D., in varsta de 44 de ani, se interneaza in sectia spitalului Wellborn pentru tratamentul chirurgical al fibroamelor uterine. Pacienta prezenta multipli noduli fibromatosi cu diametre cuprinse intre 3 cm si 8 cm, cu dezvoltare intramurala si subseroasa.
Antecedente:
– nefrectomie (extirparea) unilaterala abdominala – anul 2013
– anexectomie unilaterala – abord clasic – sarcina extrauterina (?) – anul 2000

Histerectomia laparoscopica a fost dificila atat prin prisma dimensiunii crescute a uterului, cat si din cauza aderentelor postoperatorii determinate de interventiile abdominale anterioare.

Evolutia postoperatorie a fost una favorabila, pacienta externandu-se in ziua a doua postoperatorie, fara acuze subiective.

Dr. Gabriel Mitroi

Medic primar obstetrica – ginecologie
Competenta in laparoscopie, colposcopie, ecografie obstetrica – ginecologie, histeroscopie, colposcopie
Chirurgie laparoscopica si chirurgie oncologica