In investigarea infertilitatii se testeaza atat partenerul feminin, cat si partenerul masculin.

Evaluarea fertilitatii masculine se face initial prin intermediul spermogramei. Alaturi de analiza conventionala a spermei,verificarea integritatii genomului ofera posibilitatea unei abordari cuprinzatoare de diagnostic a infertilitatii masculine.

Integritatea ADN-ului spermatic este esentiala pentru transmiterea cu acuratete a informatiilor genetice. Testarea gradului de fragmentare ADN se realizeaza prin urmatoarele metode: SCSA, TUNEL, COMET, SCD

Factorii majori care influenteaza gradul de fragmentare al ADN-ului spermatic sunt:

  • Factori genetici-anormalitati structurale cromozomiale, aberatii cromozomiale, microdeletii pe bratul scurt al cromozomului Y;
  • Factori patologici-infectii ale tractului genital, varicocel, Cryptorhidism, Hypospermatogeneza;
  • Cancer -cancer testicular, leucemie, limfom;
  • Factori de mediu-pesticide, substante chimice,radiatii;
  • Stilul de viata-fumatul, consumul de alcool

Studiile stiintifice au demonstrat impactul fragmentarii ADN-ului spermatic in diferite puncte de control ale fertilitatii, coreland-o cu:

-rata de fertilizare

-dezvoltarea embrionilor

-rata de implantare

-rata de sarcina

-rata de avort

-anormalitati congenitale ale descendentilor.

Testul Halosperm are la baza metoda SCD (sperm chromatin dispersion) (Fig1).  Acesta se recomanda, atat pacientilor  cu parametrii spermatici normali, cat si celor cu parametrii spermatici modificati.

Fig.1- Determinarea fragmentarii ADN. A-spermatozoizi fara fragmentare ADN;  B-spermatozoizi cu ADN fragmentat

Cu ajutorul rezultatelor testului Halosperm se poate stabilii metoda de Reproducere Umana Asistata  indicata cuplului. Un procent mai mare de 30% de spermatozoizi cu ADN fragmentat recomanda o procedura de fertilizare in vitro cu ICSI.

Ecaterina Ilinca, Biolog, Spitalul Wellborn Militari

 

Prin continuarea navigării sunteți de acord cu politica privind cookie-urile utilizate. Informații suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close