Servicii gratuite prin CAS - Regim ambulatoriu - Ecografii morfologice trim I,II - Ecografii endovaginale - Consultatii ginecologice
  • Wellborn - spital de fertilitate si medicina materno-fetala
  • Programari
    031.9105
  • Luni - Vineri
    7:30am - 20.00pm
  • Cauta
    in website

Fertilizarea in vitro cu ovocite donate

Categorie Articole | Data publicarii: 26-11-2019

Vârsta femeii este cel mai important factor de prognostic în ceea ce privește șansa de reușită în obținerea unei sarcini. Cu cât femeia este mai tânară, cu atât șansa de succes este mai mare, fie că vorbim de sarcini obținute pe cale naturală sau prin proceduri de reproducere umană asistată.


Când trebuie sa ne adresăm unei clinicii specializate în tratamentul infertilității?


După vârsta de 33 ani fertilitatea feminină începe să scadă, apoi scade din ce în ce mai mult după 35 ani, iar după vârsta de 40 ani aceasta scade dramatic. Recomandarea unui consult în cadrul unei clinici specializate pe infertilitate este necesară pentru femeile de până în 35 ani care pe parcursul a 12 luni de contacte sexuale neprotejate nu obțin sarcină, iar pentru cele de peste 35 ani după doar 6 luni de încercări.


Care sunt șansele de a obține sarcină în funcție de vârstă prin tehnici de reproducere umana asistată?


Rata de sarcină la femeile până în 33 ani este de 45-50%, la cele între 35-39 ani 30-35%, iar la cele între 40-45 ani de aproximativ 10%. Dintre femeile de peste 40 ani doar un procent mic (aproximativ 5%) vor da naștere unui copil sanatos, după aceasta vârsta riscul de avort spontan și de anomalii cromoziomale ale fătului fiind foarte mare.


Când se recomanda o procedura de fertilizare in vitro cu ovocite donate?


Societatea noastră s-a schimbat în ultimile decenii, iar femeia își dorește cariera și de multe ori amână sarcina până când aceasta nu se mai poate obține pe cale naturală. În aceste condiții, pentru o șansă reală de a avea un copil se recomandă procedura de fertilizare in vitro cu ovocite donate, mai ales daca vârsta femeii este peste 43-45 ani. Există și situații medicale care impun aceasta recomandare, și anume: ovarectomie bilaterală (îndepartarea chirurgicală a ambelor ovare), în urma unor tratamente oncologice, menopauză precoce, boli genetice, calitate slabă a ovocitelor (femei care în urma unor proceduri anterioare au descoperit că nu pot să conceapă prin fertilizare in vitro folosind ovocitele proprii).


Care este vârsta maximă pentru a putea apela la aceasta procedură?


În cadrul clinicii Wellborn Militari vârsta maxima acceptată prin regulamentul etic intern este de 48 ani. La o vârstă mai înaintată pot apărea multiple complicații în sarcină (preeclampsia sau diabetul gestațional), precum și agravarea unor patologii asociate preexistente sarcinii.


Care sunt pașii de urmat?


În primul rând cuplul trebuie să se adreseze unui medic cu specializare in infertilitate pentru a primi indicația de fertilizare in vitro cu ovocite donate. Pasul urmator constă în efectuarea investigațiilor recomandate și în depunerea unui dosar la Agenția Națională de Transplant.
Procedura se poate efectua cu ovocite de la donatoare cunoscută sau cu ovocite de la donatoare anonimă, acestea fiind achizitionate de la bancile de ovocite. Clinica noastră efectueaza procedura cu ovocite vitrificate (crioprezervate) importate de la băncile de ovocite partenere.


Care este tratamentul pentru pregatirea acestei proceduri?


Tratamentul este unul de substituție estrogenică și apoi progesteronică pentru pregătirea endometrului în vederea embriotransferului. Tratamentul este ușor de tolerat și cu minime reacții adverse. În funcție de particularitățile fiecărui caz, medicul decide și dacă sunt necesare alte tratamente adjuvante. Endometrul este considerat a fi pregatit in momentul în care acesta are o grosime minimă de 7 mm și aspect trilaminar.


Care este rata de success a acestei proceduri?


Nu există diferență între rata de succes cu ovocite vitrificate comparativ cu folosirea de ovocite proaspete donate, atunci când se ajunge la transfer de embrioni.  Rata de sarcină a unei proceduri de fertilizare in vitro cu ovocite de la donatoare este de aproximativ 50%. Șansa de sarcina poate scădea dacă pacienta prezintă patologie ginecologică asociată (fibromatoză uterină, sinechii uterine, polipi endometriali, endometrioză) sau dacă parametrii spermatici sunt sever modificati.
Sfatul specialistului: vârsta femeii este cel mai important factor de prognostic în ceea ce privește șansa de sarcina în tehnicile de reproducere umană asistată.Dacă vârsta pacientei este peste 42-43 ani recomandarea corecta este cea de fertilizare in vitro cu ovocite donate pentru a avea o șansă reală de a obține sarcina!Dr Carmen Ianiotescu
Medic specialist OG, supraspecializare reproducere umană asistată
Coordonator Centru de Fertilitate, Wellborn Militari