Spermocultura

Deoarece sperma ejaculată este compusă din mai multe fracții (spermatozoizii produși la nivelul testiculelor, secreția veziculelor seminale, secreția prostatei) și pentru că acestea traversează uretra care nu este sterilă, se analizează posibilitatea ca unele afecțiuni sau contaminări cu agenți patogeni la nivelul acestor organe sau glande anexe ale sistemului reproducător masculin să influențeze calitatea și cantitatea spermatozoizilor (concentrație, motilitate, fragmentarea ADN-ului din nucleul spermatozoizilor).


 

 Conform Organizației  Mondiale a Sănătății diagnosticul de infecție a glandelor anexe masculine (Male Accesory Gland Infection-MAGI) se pune conform unui algoritm. Dacă pacientul a primit deja diagnostic de oligo-, asteno- si/sau teratozoospermie se urmărește identificarea și a altor factori dintre care amintim :

·        -  Istoric medical cu infecție urinara, epididimită și/sau boli cu transmitere sexuală,

·        -  Secreții prostatice anormale,

·        -  Numărul leucocitelor în ejaculat mai mare de un milion/mL, spermocultură pozitivă, aspect anormal, pH crescut, vâscozitate crescută a ejaculatului și/sau rezultate anormale ale analizelor biochimice ale plasmei seminale.

         Interpretare rezultate: Diagnosticul spermogramei, pH-ul, detalii despre vâscozitate cât și numărul leucocitelor per mL dar și alte informații utile pentru un specialist se regăsesc în  Spermogramă. Doctorul specialist vă poate recomanda efectuarea unor investigații sau analize mai specifice pentru a exclude sau include o posibila infecție care poate cauza infertilitate sau care în timp, nediagnosticată poate deveni cronică și poate avea efecte permanente.

 

 Metoda: Examen microscopic și cultură. Se evidențiază creșterea vizibila a diverșilor patogeni în urma însămânțării pe medii de cultura specifice.

 Interferențe: Deoarece este dificil de cunoscut originea bacteriilor crescute pe mediile de cultură (pot fi de pe piele sau din partea anterioară a uretrei) este recomandată respectarea cu strictețe a zilelor de abstinenta, a regulilor de igiena indicate în modul de colectare a probei pentru spermogramă/spermocultură.

 


Recomandari colectare probă

 

Rezultat:

Pozitiv - în cazul creșterilor semnificative pe mediul de cultura se menționează specia identificată. După identificarea patogenilor se trece la efectuarea antibiogramei și/sau antifungigramă care poate prelungi eliberarea rezultatului.

Se mai menționează tipul culturii și numele mediilor de cultura folosite care sunt specifice în identificarea anumitor patogeni si nu a tuturor microorganismelor prezente în ejaculat. Se aleg mediile favorabile identificării celor mai cunoscuți în literatura de specialitate a avea efecte notabile.