Ce este Testul postcoital (Huhner) și când se efectuează?

Categorie Blog medical | Data publicarii: 03-07-2018

"Testul postcoital (Huhner) este singura investigație care poate diagnostica factorul cervical în cazul cuplurilor infertile, prin stabilirea interacțiunii dintre mucusul cervical și spermatozoizi. Testul este ieftin, non invaziv, simplu de efectuat, însă utilitatea lui clinică este controversată", ne spune Dna Dr. Carmen Ianiotescu, medic specialist Reproducere Umana Asistata.


Testul postcoital se efectuează în perioada preovulatorie, după un contact sexual complet, într-un interval de 6-12 ore de la acesta. Se vor recolta 2 probe din glera endocervicală, respectiv din fundul de sac vaginal, și se vor analiza microscopic in laboratorul de andrologie pentru a se stabili numărul spermatozoizilor mobili de la nivelul mucusului cervical și se evaluază supraviețuirea acestora.

Testul este negativ dacă nu se constată prezența vreunui spermatozoid mobil în glera endocervicală și este pozitiv dacă se vizualizează spermatozoizi cu motilitate progresivă.

În concluzie, dacă femeia este tânără și testul postcoital este pozitiv, se poate aștepta apariția unei sarcini pe cale naturală (dacă măcar o trompă este permeabilă și cavitatea uterină normal conformată), însă dacă testul este negativ se poate recomanda inseminarea intrauterină.Surse: WHO laboratory manual for the examination and processing of human semen 5th Edition (2010); Cens et Al – The diagnostic and therapeutic values of the Huhner test (2015)

Programări & Informații suplimentare: 


031. 9105


office@wellborn.ro