Cum afectează nutriția, fertilitatea?

Categorie Blog medical | Data publicarii: 16-07-2019
Dieta adoptata de catre femeile care doresc sa obtina o sarcina ar trebuie sa contina cat mai multe legume, in special cele verzi si fructe. Studiile spun ca femeile care consuma minim 3 portiii de legume verzi si fructi pe saptamana, obtin o sarcina mai repede decat cele care nu au o alimentatie de acest gen. De asemenea, consumul de peste, fructe de mare, carne rosie – pentru proteine, sunt recomandate, de asemenea si renunatarea la alimente procesate gen fast food, sau scaderea aportului de carbohidrati duce la scaderea indicelui glicemic, crescand astfel sansa de a imbunatatii calitatea ovocitelor si a spermatozoizilor, prin scaderea gradului de inflamatie cronica de la nivelul organismului.


Femeile care doresc sa obtina o sarcina trebuie sa stie ca aportul adecvat de folati/acid folic contribuie in mod semnificativ la scaderea riscului de aparitie a defectelor de tub neural – o malformatie a sistemului nervos al fatului. Folatii se regasesc in alimentatie in legumele verzi, salata, spanac, dovlecei, broccoli, insa se asimileaza insufficient, de aceea aportul suplimentar este necesar pana la 12-14 saptamani de sarcina.


De asemenea, femeile care nu au un aport sufficient de zinc si seleniu din alimentatie, au nevoie de mai mult de 12 luni pentru a ramane insarcinate. Aceste minerale se regasesc in nuci: migdale, alune braziliene, caju, carne de vita si miel, ou, peste gras- somon, fructe de mare. Aceste recomandari sunt pentru ambii parteneri.