Prima vizită la un consult ginecologic. La ce trebuie să ne așteptăm?

Categorie Blog medical | Data publicarii: 06-09-2023

 

Când mergem pentru prima dată la un consult ginecologic?


Din momentul în care o fată devine adolescentă, există numeroase schimbări fiziologice și hormonale care au loc în corpul ei. Printre acestea se numără și schimbările care apar în zona genitală și în sistemul reproducător. De aceea, este important să ne întrebăm: când este momentul potrivit pentru prima vizită la un consult ginecologic? Acest articol vă va ghida în această privință, explicând importanța acestei prime întâlniri și semnele care ar putea indica necesitatea unei vizite. 


De ce este important primul consult ginecologic?


Primul consult ginecologic este un moment crucial în viața unei tinere. Acesta reprezintă o oportunitate pentru ea de a se familiariza cu sănătatea sa sexuală și de a stabili o relație de încredere cu un medic ginecolog.

Educare si informare: Medicul ginecolog poate oferi informații corecte și educație despre dezvoltarea sexuală, contracepție și prevenirea bolilor cu transmitere sexuală. 

Monitorizarea stării de sănătate: Consultațiile ginecologice regulate pot ajuta la detectarea precoce a oricăror probleme de sănătate, precum infecții sau disfuncții menstruale.

Pregătire pentru viitor: Această primă vizită poate servi ca pregătire pentru viitoarele examinări ginecologice.

 

Cand este momentul potrivit?


Momentul ideal pentru prima vizită la un consult ginecologic poate varia de la persoană la persoană, dar, în general, se recomandă începând cu vârsta de 13-15 ani. Aceasta este perioada în care multe adolescente intră la pubertate și pot începe să aibă cicluri menstruale regulate.

Dacă au apărut simptome: Dacă o fată experimentează disconfort sau simptome neobișnuite în zona genitală sau în timpul ciclului menstrual, este important să consulte un medic ginecolog. 

Înainte de începerea vieții sexuale: Dacă o adolescentă intenționează să înceapă activitatea sexuală sau este activă sexual, este vital să aibă un consult ginecologic pentru a discuta despre contracepție și prevenirea bolilor cu transmitere sexuală.

 

Ce așteptări să avem la primul consult ginecologic?


Primul consult ginecologic este adesea o experiență de tip consultație și discuție. Medicul va lua o anamneză completă, va discuta despre orice îngrijorări sau simptome, și va explica procedura unui examen ginecologic. De obicei, la prima vizită, se efectuează doar o inspecție externă, fără examen intern.

Primul consult ginecologic este un pas esențial în îngrijirea sănătății unei tinere. Este momentul când aceasta poate începe să înțeleagă și să își îngrijească sănătatea sexuală și reproducătoare. Este important să nu ezităm să discutăm despre acest subiect și să oferim sprijin pentru tineri în această călătorie spre o sănătate mai bună. La Wellborn, suntem aici pentru a vă ajuta în această călătorie și pentru a răspunde la întrebările dumneavoastră.


Articol scris de: Wellborn

Revizuit de: Dr. Octavia Velicu-Ion