Săptămâna 5 de sarcină. Primele semne și simptome

Categorie Blog medical | Data publicarii: 11-10-2023

 

 Pe măsură ce săptămâna a cincea se desfășoară, este posibil să începeți să simțiți primele semne și simptome ale sarcinii. De la oboseală la greață, acestea pot varia de la femeie la femeie. Dimensiunea embrionului este de aproximativ 5 mm. Dezvoltarea creierului avansează rapid, iar embrionul începe să dezvolte ochii și urechile.

 

Ce se întâmplă în corpul mamei:


În săptămâna 5, multe femei încep să simtă primele simptome ale sarcinii, cum ar fi oboseala, sensibilitatea la sân, senzația de greață și sensibilitate la mirosuri.


Fiecare femeie reacționează în mod diferit, dar există câteva schimbări comune pe care le puteți observa. Printre acestea se numără oboseala crescută, sensibilitatea la mirosuri, sâni sensibili și poate chiar greață sau sensibilitate la anumite alimente. Aceste semne sunt adesea rezultatul schimbărilor hormonale care au loc în corpul dumneavoastră. Cu toate acestea, este important să țineți cont că fiecare sarcină este unică, iar simptomele pot varia de la o femeie la alta.


Nivelul hormonului hCG (gonadotropină corionică umană) continuă să crească rapid în această săptămână. Acest hormon este cel care este detectat de teste de sarcină

Cantitatea de sânge din corpul mamei începe să crească pentru a furniza nutrienți și oxigen bebelușului în dezvoltare.

 

Dezvoltarea viitorului bebeluș:


În această etapă, celula fertilizată (zigotul) s-a împărțit deja în mai multe celule. Aceste celule încep să formeze embionul și placenta.

 

În această săptămână, embrionul se îngroașă și se pregătește să se implanteze în mucoasa uterină. Aceasta este etapa în care sarcina devine oficial "implantată".

 

Celulele embrionare încep să se diferențieze în cele trei straturi germinale - ectoderm, mezoderm și endoderm. Acestea vor forma ulterior diferitele țesuturi și organe ale bebelușului.

 

În această etapă, începe să se dezvolte și să bată, deși nu poate fi încă auzită cu un stetoscop sau un ecograf.

 

Este important de menționat că fiecare sarcină este unică și fiecare femeie poate experimenta aceste stadii în moduri diferite. Dacă ești însărcinată sau planifici o sarcină, este crucial să consulți un medic pentru sfaturi și îngrijire medicală adecvată.

 

Pentru a vă menține sănătoasă și pentru a gestiona simptomele, este esențial să discutați cu medicul dumneavoastră și să vă urmați planul de îngrijire prenatală.


Embrionul este de dimensiunea unei seminte de susan.


Articol scris de: Wellborn

Revizuit de: Dr. Irina Matei