COVID-19 Update special

Categorie Stiri | Data publicarii: 25-05-2020

Pe măsura ce pandemia COVID-19 se stabilizează, activitatea economică se reia și centrele de reproducere asistată se redeschid, cu acordul Agenției Naționale de Transplant. Cu toate acestea trebuie să rămânem în continuare vigilenți și să luăm măsuri suplimentare  pentru a minimaliza riscul de infecție a pacienților și a personalului clinicii. În acelasi timp, ne dorim să asigurăm buna desfășurare a procedurilor RUA și o rată cât mai mare de sarcină și naștere.
De aceea avem nevoie de înțelegerea și cooperarea dumneavoastră, pentru o activitate sigură și eficientă!
Pentru siguranța dumneavoastră și a noastră, am luat măsuri care vizează modul în  care personalul își desfășoară activitatea.


Personalul este supus zilnic triajului epidemiologic și respectă un cod de conduită pentru a reduce riscul infectării. În funcție de tipul de activitate pe care o desfășoară, personalul este dotat cu echipamente de protecție corespunzătoare nivelului de risc.

Personalul a fost împărțit în echipe care lucrează alternativ, astfel încât să fie întotdeauna o echipă disponibilă, chiar în cazul infectării unui membru.
Am regândit circuite epidemiologice, proceduri operaționale standard pentru situații de urgență (inclusiv pandemie).


Măsuri privind procedurile de Reproducere Umană Asistată

Pacientele cu risc crescut (diabet, hipertensiune, cu boli pulmonare, renale sau cardiace cronice, cele care urmează tratament imunosupresiv), trebuie să amâne începerea procedurilor RUA până la momentul când acestea se pot desfășura în condiții de siguranță (sfârșitul pandemiei sau indentificarea unui tratament sau a unui vaccin).

Au prioritate:
- cuplurile ale căror proceduri au fost amânate sau întrerupte cu ocazia instituirii stării de urgență
- pacientele cu rezerva ovariană scazută
- pacientele cu vârsta reproductivă avansată >40 de ani
- prezervarea fertilității la pacienții cu cancer


Politica clinicii pentru screening-ul și testarea COVID-19
1. Testarea prin RT-PCR pentru SARS-CoV-2 este obligatorie înainte de anumite investigații și operații care necesită spitalizare de zi sau continuă.
2. La inițierea tratamentelor de stimulare ovariană pentru o procedură RUA, se face  triajul epidemiologic al ambilor parteneri, existând și posibilitatea testării prin RT-PCR cu 2-3 zile înainte de începerea tratamentului.
3. Recoltarea probelor se face la sediile din Băneasa/Militari, dimineața până la ora 11:00, rezultatul este eliberat in 1-2 zile.
4. Pentru procedurile de FIV și inseminare intrauterină se testează obligatoriu ambii parteneri, iar pentru transferul de embrioni crioprezervați, se testează doar pacienta.
5. Pentru pacienții Wellborn aflați în timpul tratamentelor, se poate face testare și la cerere.
6. Pacienții pot face testarea la alte laboratoare, cu condiția de a ne furniza rezultatul cu o zi înainte de procedură.

Pacienții care intenționează să desfășoare o procedură RUA, vor trebui să respecte un cod de conduită (pentru Spitalul Wellborn Băneasa descarcă aici, pentru Spitalul Wellborn Militari descarcă aici) pe tot parcursul ei (de la inceperea investigațiilor, tratament de stimulare ovariană, monitorizare, recoltare ovocite, embriotransfer) pentru a evita infectarea și întreruperea procedurii.

Politica clinicii în situația în care se confirmă infecția , diferă în funcție de stadiul în care se află procedura, astfel:
-înainte de începerea procedurii – aceasta se va amâna până la 2 săptămâni de la negativarea testării prin RT-PCR pentru SARS-CoV-2.
-după ce a început tratamentul de stimulare ovariană – întreruperea tratamentului și a procedurii RUA  (fără excepții).
-după recoltare de ovocite prin puncție ovariană – procedura va continua fără embriotransfer, cu crioprezervarea embrionilor selectați.

Pentru anumite investigații, mici intervenții și procedura de recoltare de ovocite, se recomandă anestezie loco-regională atunci este posibil.