În urma preocupării noastre constante pentru binele și sănătatea pacienților noștri, am decis să acționăm în fața unei probleme care afectează în mod direct viața a mii de cupluri din România: deblocarea programului de Fertilizare in Vitro, gasirea si alocarea de resurse in acest sens. Astfel, am depus o scrisoare oficială către Prim-ministrul României, Domnul Marcel Ciolacu, evidențiind importanța acordării de sprijin financiar și medical cuplurilor infertile.
În scrisoarea noastră, am subliniat importanța situației și impactul pe care îl are asupra cuplurilor care încearcă să obțină o sarcină. Am insistat asupra necesității reluării finanțării Programului FIV al Ministerului Familiei, dar si simplificarea și îmbunătățirea eficienței Subprogramului Național de Fertilizare in Vitro și Embriotransfer al Ministerului Sănătății.
Este important să ne implicăm în astfel de demersuri pentru a atrage atenția autorităților asupra problemelor cu care se confruntă comunitatea noastră și pentru a încerca să găsim soluții împreună. În acest sens, continuăm să ne angajăm activ în sprijinul pacienților noștri și să milităm pentru îmbunătățirea sistemului de sănătate, astfel încât să fie mai accesibil și eficient pentru toți cei care au nevoie de ajutor medical.
În acest context, reproducem mai jos din scrisoarea noastră către Prim-ministrul României:
"Subiect: Urgența finanțării Programelor de susținere pentru cuplurile infertile
In atenția domnului Prim Ministru Marcel Ciolacu
În condițiile în care scăderea natalității este o situație certă cu care se confruntă țara noastră în ultimii ani, fapt constatabil din statisticile prezentate de către instituțiile abilitate, vă rugăm să aveți în vedere sprijinirea în continuare a demersurilor de rezolvare a acestei probleme cu efecte profunde asupra societății.
Un efort important în acest sens a fost depus în cursul anului precedent prin Programul social de interes național de susținere a cuplurilor și a persoanelor singure, pentru creșterea natalității, derulat prin Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse. Cu toate acestea, cu regret constatăm că în anul 2024 acest Program Social nu a mai primit finanțare, ceea ce afectează accesul cuplurilor infertile la sprijinul de care au nevoie.
În încercarea de a-și împlini visul de a deveni părinți, numeroase cupluri ce se luptă cu dificultățile fertilității se întorc cu speranță către Statul Român, ni se adresează și speră să primească acest ajutor. Vă rugăm să luați în considerare reluarea acestui Program important, prin alocarea resurselor financiare necesare, astfel încât aceste cupluri să nu fie nevoite să-și piardă speranța.
O altă posibilă soluție de ameliorare a situației prezentate, recomandată, ar putea fi îmbunătățirea rapidă, în vederea creșterii eficienței, a Subprogramului Național de Fertilizare in Vitro şi Embriotransfer (IX.3.) și alocarea de fonduri suplimentare suficiente pentru ca acest Subprogram derulat de Ministerul Sănătății prin Direcția de Sănătate Publică să constituie, ca și în anii precedenți sau chiar mai mult, un real ajutor acordat cuplurilor care se confruntă cu probleme de fertilitate.
În prezent, cu toate că acest subprogram reprezintă o șansă reală pentru cuplurile infertile, Subprogramul National de Fertilizare in Vitro şi Embriotransfer (IX.3.), este finanțat insuficient față de nevoile semnalate de pacienți.
Modificări propuse pentru creșterea eficienței Subprogramului Național de Fertilizare in Vitro si Embriotransfer (IX.3) derulat de Ministerul Sănătății
1. Criterii noi, mai permisive, de eligibilitate:
· Cuplu infertil sau femeie infertilă cu indicație medicală pentru efectuarea procedurii FIV;
· Vârsta partenerului feminin cuprinsă între 20 si 40 ani pentru proceduri cu ovocite proprii și între 20 si 45 de ani pentru proceduri cu ovocite donate;
· Pentru femeile cu vârsta peste 35 de ani, o valoare a AMH-ului mai mare de 0,5 ng/ml ;
· Indexul de masa corporala al femeii între 18 si 30;
· În cazul cuplurilor, cel puțin un membru al cuplului sa fie cetațean român și ambii sa aibă calitatea de asigurat în Sistemul Național de Asigurari de Sănătate, iar în cazul femeii singure, aceasta trebuie sa fie cetățean român și să aibă calitatea de asigurat.
2. Indicații medicale pentru efectuarea procedurii:
· Absența sau obstrucția uni sau bilaterală a trompelor uterine ;
· Patologie masculină severă (sub cinci milioane de spermatozoizi cu mobilitate progresivă sau sub 4% spermatozoizi cu morfologie normală) sau grad de fragmentare a ADN-ului spermatic mai mare de 30% ;
· Infertilitate neexplicată cu o durata mai mare de doi ani la femei de până la 35 de ani sau cu durată de peste un an la femei de 35-40 de ani, dacă tratamentele convenționale nu au dat rezultat (minimum trei cicluri de stimulare ovariană sau de inseminare intrauterina cu sau fără stimulare ovariană) ;
· Endometrioza;
· Insuficiența ovariană prematură;
· Necesitatea efectuării diagnosticului genetic de preimplantare pentru cuplurile / femeile la care exista anomalii genetice cunoscute ;
· Necesitatea prezervării fertilității pentru femeile și bărbații care urmează să efectueze tratamente oncologice ce le-ar putea afecta fertilitatea (doar pentru aceste situații, vârsta pacienților care accesează programul să fie situată în intervalul 16 - 40 ani);
3. Activități finanțate:
Acordarea unui sprijin financiar în valoare de 15.000 lei pentru fiecare cuplu care se confruntă cu probleme de fertilitate, față de 10.000 lei cât este în prezent, în condițiile Subprogramului. Valoarea sprijinului financiar acordat ar trebui sa acopere costul serviciilor medicale (10.000 lei) dar și costul medicamentelor necesare (5.000 lei).
În ceea ce priveste serviciile medicale acordate, aceleași activități ca și în prezent, cu două mici modificări:
· monitorizarea evoluției cazului până la patru săptămâni de la efectuarea embriotransferului (sau prelevării de ovocite în cazurile în care în urma procedurii nu au rezultat embrioni viabili);
· în cazul în care un cuplu nu ajunge la embriotransfer, să existe o finanțare parțială a procedurilor efectuate.
4. Setul minim de investigații preliminare:
A. Pacienta:
In ultimele 3 luni:
· AMH, TSH, Prolactina;
· Serologie ;
· Culturi col uterin, Ag Chlamydia si Mycoplasma/Ureaplasma ;
· Hemoleucograma si coagulograma;
· Examen sumar de urina si urocultura.
Ultimele 6 luni:
· Ecografie transvaginala;
· Investigatii generale: Glicemie, uree, creatinina, transaminaze, colesterol, bilirubina;
Ultimele 12 luni
· Histeroscopie, histerosalpingografie sau HyCoSy;
· frotiu cervical Babes-Papanicolau / Bethesda ;
· Evaluare boli infectioase: Rubeola, Varicela, CMV, Toxoplasma, Herpes, Rujeola
Fără limită de timp:
· Grup de sange si Rh;
B. Partenerul masculin:
Ultimele 3 luni:
· Spermocultura;
· Serologie;
Ultimele 6 luni:
· Spermograma;
· Investigatii generale: hemograma, coagulograma, glicemie, uree, creatinina, transaminaze, colesterol, bilirubina;
Fără limită de timp:
· Grup de sange si Rh;
În speranța că propunerile noastre vor fi primite cu deschidere și vor fi luate în considerare, vă asigurăm de sprijinul nostru deplin în demersurile realizate pentru rezolvarea acestei probleme de interes național."