Cod de conduita pe perioada pandemiei Coronavirus

Informații generale despre infecția cu SARS-CoV-2, sarcină și naștere

Coronavirusul pare a avea capacitatea să infecteze tractul reproducător. S-a dovedit prezența receptorilor ACE 2 pentru coronavirus în țesutul testicular (în celule precursoare ale spermatozoizilor - spermatogonii, în celule Leydig și Sertoli), țesutul ovarian (dar nu la ovocite) și la embrioni.
Deși informațiile despre COVID-19 sunt încă limitate, la momentul actual se pare că infecția cu noul coronavirus are un impact scăzut asupra sarcinii și nașterii. Apariția infecției la gravide nu pare să afecteze mai grav gravida, în comparație cu alți adulți sănătoși. Datele actuale sugerează că nu există un risc mai mare de avort sau de malformații congenitale la făt. Până în prezent nu a fost înregistrat niciun caz de malformații la feții gravidelor cu COVID-19.
Au fost asociate cazuri de naștere prematură la pacientele infectate, dar nu se cunoaște încă relația de cauzalitate. Cu toate acestea a fost depistată prezența virusului SARS-CoV-2 în placenta unei gravide în trimestrul II de sarcină.
Nu există dovezi clare la acest moment că infecția are transmitere verticală (de la mamă la făt). Cu toate că au fost înregistrate câteva cazuri de nou-născuți infectați cu COVID-19, se pare ca infecția a survenit imediat după naștere (prin contactul direct între mamă și nou-născut), nu în timpul sarcinii.
Deocamdată nu avem informații despre efectul SARS-CoV-2 asupra sarcinii obținute prin metode de reproducere asistată, din cauza numărului foarte limitat de cazuri.
Vă vom ține la curent cu toate noile informatii, pe măsura ce vor fi actualizate.


ACTIVITATEA DEPARTAMENTULUI DE REPRODUCERE UMANĂ ASISTATĂ (RUA) – SPITAL WELLBORN BĂNEASA ȘI SPITAL WELLBORN MILITARI REÎNCEPE LA DATA DE  25.05.2020

Pe măsura ce pandemia COVID-19 se stabilizează, iar activitatea economică se reia și centrele de reproducere asistată se redeschid, cu acordul Agenției Naționale de Transplant. Cu toate acestea trebuie să rămânem în continuare vigilenți și să luăm măsuri suplimentare  pentru a minimaliza riscul de infecție a pacienților și a personalului clinicii. În acelasi timp, ne dorim să asigurăm buna desfășurare a procedurilor RUA și o rată cât mai mare de sarcină și naștere.
De aceea avem nevoie de înțelegerea și cooperarea dumneavoastră, pentru o activitate sigură și eficientă!
Pentru siguranța dumneavoastră și a noastră, am luat măsuri care vizează modul în  care personalul își desfășoară activitatea.

Personalul este supus zilnic triajului epidemiologic și respectă un cod de conduită pentru a reduce riscul infectării. În funcție de tipul de activitate pe care o desfășoară, personalul este dotat cu echipamente de protecție corespunzătoare nivelului de risc.
Personalul a fost împărțit în echipe care lucrează alternativ, astfel încât să fie întotdeauna o echipă disponibilă, chiar în cazul infectării unui membru.
Am regândit circuite epidemiologice, proceduri operaționale standard pentru situații de urgență (inclusiv pandemie).


Măsuri pentru pacienti:


Triajul zilnic

La intrarea în clinică s-a instalat un cort pentru triajul epidemiologic, unde fiecare pacient completează chestionarul epidemiologic (recomandat de ANT): pentru Spitalul Wellborn Băneasa descarcă aici, pentru Spitalul Wellborn Militari descarcă aici. Pacienta este termometrizată cu termometru fără contact, iar temperatura va fi notată pe chestionar.

Dacă temperatura este sub 37,3 C, pacienta

  •     - iși dezinfectează mâinile, apoi
  •     - se permite accesul în spital DOAR cu mască de protecție  și va fi instruită cu privire la modul de utilizare
  •     - trece pe covorașul cu dezinfectant
  •     - se echipează cu botoși de unică folosință
  •     - iși dezinfectează mâinile
  •     - poate intra în spital sau ambulatoriul de specialitate.

Dacă temperatura depășește 37,3 C

  •     - după măsurile de igienizare
  •     - este invitată în spațiul de izolare/tampon – biroul de internări, după care
  •     - se anunță asistenta șefă și directorul medical/medicul de gardă pentru a se verifica dacă se încadrează în definițiile de caz stabilite de către INSP (pentru Spitalul Wellborn Băneasa descarcă aici, pentru Spitalul Wellborn Militari descarcă aici).

Măsuri de siguranță în clinică (igienă și distanțare socială)
1. Am afișat reguli de igienă în toate zonele destinate pacienților – recepție, săli de așteptare, saloane.
2. Purtarea corectă a măștilor în incintă este obligatorie până la solicitarea îndepărtării acesteia de către personalul medical!
3. Pacienții sunt rugați să se dezinfecteze pe mâini la intrarea în cabinet, pentru asta am asigurat dispensere cu dezinfectant la fiecare etaj.
4. Pacienții sunt rugați să respecte întocmai ora programării, pentru a evita aglomerarea în sălile de așteptare. Va trebui să țineti cont de faptul că triajul epidemiologic durează circa 15 minute.
5. Am redus numărul de scaune în sala de așteptare. Accesul se va face DOAR în limita locurilor, respectând distanțarea de minim 2 metri între pacienți și un spatiu de minim 8 m², adică un pacient pentru fiecare cabinet.
6. Cu toate că înțelegem nevoia dumneavoastră de susținere emoțională din partea familiei sau prietenilor, pentru a respecta regulile de distanțare socială, vom permite DOAR intrarea pacienților, fără însoțitori, cu excepția persoanelor minore, a celor cu dizabilități sau a celor care necesită un însoțitor.
7. Pacienții care solicită testarea probelor de spermă și cei care participă la proceduri RUA (fertilizare in vitro sau inseminare intrauterină) sunt rugați să recolteze proba acasă, într-un urocultor steril (se poate procura de la clinică sau de la farmacii) și să ajungă la clinică în maxim 1 oră.
Testarea (spermograma, spermocultura, testul de viabilitate, testul MAR, testul Halosperm etc) se face cu programare prealabilă, iar proba va fi adusă în clinică de către partenerul masculin. Acesta va completa o declarație pe propria răspundere (pentru Spitalul Wellborn Băneasa descarcă aici, pentru Spitalul Wellborn Militari descarcă aici) prin care atestă că proba îi aparține. Excepție fac pacienții care locuiesc în afara Bucureștiului, la o distanță care nu le permite să ajungă la clinică, la o oră de la recoltare.
În cazul procedurilor RUA, atunci când este nevoie de o a doua probă de spermă, doar a doua recoltare va avea loc în clinică.
8. Pentru a reduce timpul petrecut în clinică, vă rugăm să citiți și să completați de acasă, după caz, documentele care pot fi accesate din această pagină, inclusiv consimțământul informat pentru procedura de reproducere asistată (pentru Spitalul Wellborn Băneasa descarcă aici, pentru Spitalul Wellborn Militari descarcă aici) pe care urmează să o parcurgeți.
9. Atunci când este posibil, apelați la consultații sau consiliere prin telemedicină – medicii nostri sunt înscriși  în aplicația ALINI, găsiți aici varianta pentru pacienți.
10. Consilierea administrativă se poate face prin telefon.


În ceea ce privește procedurile RUA
Pacientele cu risc crescut (diabet, hipertensiune, cu boli pulmonare, renale sau cardiace cronice, cele care urmează tratament imunosupresiv), trebuie să amâne începerea procedurilor RUA până la momentul când acestea se pot desfășura în condiții de siguranță (sfârșitul pandemiei sau indentificarea unui tratament sau a unui vaccin).
Au prioritate:
- cuplurile ale căror proceduri au fost amânate sau întrerupte cu ocazia instituirii stării de urgență
- pacientele cu rezerva ovariană scazută
- pacientele cu vârsta reproductivă avansată >40 de ani
- prezervarea fertilității la pacienții cu cancer


Politica clinicii pentru screening-ul și testarea COVID-19
1. Testarea prin RT-PCR pentru SARS-CoV-2 este obligatorie înainte de anumite investigații și operații care necesită spitalizare de zi sau continuă.
2. La inițierea tratamentelor de stimulare ovariană pentru o procedură RUA, se face  triajul epidemiologic al ambilor parteneri, existând și posibilitatea testării prin RT-PCR cu 2-3 zile înainte de începerea tratamentului.
3. Recoltarea probelor se face la sediile din Băneasa/Militari, dimineața până la ora 11:00, rezultatul este eliberat in 1-2 zile.
4. Pentru procedurile de FIV și inseminare intrauterină se testează obligatoriu ambii parteneri, iar pentru transferul de embrioni crioprezervați, se testează doar pacienta.
5. Pentru pacienții Wellborn aflați în timpul tratamentelor, se poate face testare și la cerere.
6. Pacienții pot face testarea la alte laboratoare, cu condiția de a ne furniza rezultatul cu o zi înainte de procedură.

● Pacienții care intenționează să desfășoare o procedură RUA, vor trebui să respecte un cod de conduită (pentru Spitalul Wellborn Băneasa descarcă aici, pentru Spitalul Wellborn Militari descarcă aici) pe tot parcursul ei (de la inceperea investigațiilor, tratament de stimulare ovariană, monitorizare, recoltare ovocite, embriotransfer) pentru a evita infectarea și întreruperea procedurii.

● Politica clinicii în situația în care se confirmă infecția , diferă în funcție de stadiul în care se află procedura, astfel:
-înainte de începerea procedurii – aceasta se va amâna până la 2 săptămâni de la negativarea testării prin RT-PCR pentru SARS-CoV-2.
-după ce a început tratamentul de stimulare ovariană – întreruperea tratamentului și a procedurii RUA  (fără excepții).
-după recoltare de ovocite prin puncție ovariană – procedura va continua fără embriotransfer, cu crioprezervarea embrionilor selectați.

● Pentru anumite investigații, mici intervenții și procedura de recoltare de ovocite, se recomandă anestezie loco-regională atunci este posibil.