Beneficiul selecției spermatozoizilor în procedurile de fertilitate

Categorie Blog medical | Data publicarii: 11-05-2022

         
        În ultima vreme s-a observat o afectare importantă a calitătii sermatozoizolor. Ca urmare, s-au dezvoltat tehnici care să ne ajute la o mai bună selecție a spermatozoilor pentru a evita astfel embrionii de calitate slabă ce ar putea da sarcini care se opresc în evoluție.

        Astfel, utilizând una dintre aceste tehnici, am obținut preparate spermatice, unde recuperarea spermatozoizilor de bună calitate a fost superioară, cu motilitate de sută la sută, motilitatea de tip a (motilitatea cea mai bună ) fiind crescută.
        Prezentăm cazul unui cuplu care a făcut mai multe proceduri proceduri de inseminare intrauterină. La primele proceduri s-a folosit metoda clasică de prelucrare, iar la ultima s-a folost tehnica nouă.
        Dacă la primele proceduri recupererarea spermatozolizilor de bună calitate a fost slabă (din punct de vedere al numărului și mobilității), prin tehnica nouă numărul de spermatozoizi mobili a fost dublu, motilitate de 100 % cu obtinearea unei sarcini care este în evoluție.
       O alta metoda utilizată, selectează spermatozoizii cu ADN normal pentru a fi folosiți în cadrul procedurii de injectare intracitoplasmatică. Prin această tehnică poți selecta atât spermatozoizi din punct de vedere morfologic cât și din punct de vedere al ADN-ului.
    Multe cupluri ignoră sau neagă problemele de la nivelul spermatozoizilor, dar în urma acestui test de mult ori constatăm că nu există spermatozoizi cu ADN normal. De aceea recomandăm această tehnică tututor pacienților. Rezultatele acestei tehnici se traduc prin creșterea procentului de fertilizare la 100 % , o calitate mai bună a embrionilor, cu obținerea unui numar mai mare de blastocisti.

    Prezentăm cazul unui cuplu care a facut două proceduri de fertilizare in vitro cu afectarea severa a spermogramei. La prima procedură, unde s-a folosit tehnica de selectie a spermatozoizilor  din punct de vedere morfologic, s-a obținut un singur blastocist de calitate slabă, nerezultând sarcina. Cum rezultatul la prima procedura a fost negativ, la a doua procedură, în ciuda faptului unui număr foarte foarte redus de spermatozoizi, s-a folosit în plus tehnica de selecție  a spermatozoizilor  din punct de vedere a ADN-ului. S-a obținut un număr mai mare de blastociști, de calitatea cea mai bună și în final sarcina mult dorită.


Embriolog Ioana Nistor Mandache

Centrul de Excelență în Reproducere Umană Asistată Wellborn