Cum să îți accelerezi metabolismul?

Categorie Blog medical | Data publicarii: 04-02-2021

CE ESTE METABOLISMUL?

Metabolismul, în mare, este definit ca rata cu care organismul nostru consumă caloriile pe care le primește prin alimentație. Metabolismul este incomplet studiat, însă se pare că rata metabolică depinde de mai mulți factori printre care menționez:
-vârsta;
-sexul;
-țesutul adipos;
-masa musculară;
-nivelul de activitate;
-codul genetic.

Este evident că nu putem controla codul genetic, vârsta și sexul, însă putem să ne creștem nivelul de activitate fizică, iar cu ajutorul acesteia putem scădea țesutul adipos și putem crește masa musculară.

În continuare vă voi prezenta câțiva pași simpli care vă pot ajuta în accelerarea metabolismului:



1. Păstrați un plan regulat al meselor!

Se recomandă să aveți trei mese principale pe zi și două, maxim trei gustări. Puteți chiar renunța la gustări, însă este bine să aveți aceiași oră de masă, în felul acesta organismul își organizează mai eficient consumul de energie.
 
Dacă aveți o singură masă consistentă pe zi, organismul va reacționa total greșit, consumând mai greu caloriile și de cele mai multe ori depunându-le sub forma de țesut adipos.

Se recomandă ca mesele principale să fie la circa patru ore distanță, iar gustările la două ore de masa principală. Însă puteți renunța la gustări dacă nu simțiți nevoia de ele.


2. Nu vă înfometați!

Cele mai multe persoane încep să consume calorii insuficiente în încercarea de a slăbi, însă acest obicei le face mai mult rău decât bine.

Atunci când nu vă alimentați suficient, organismul scade rata metabolică în încercarea de a-și păstra energia. Este bine să mâncați puțin și des, pentru a vă accelera rata metabolică.

3. Consumați ceai verde!

Chiar dacă studiile nu sunt foarte concludente, se pare că ceaiul verde joacă un rol important în metabolizarea grăsimilor. Pe lângă posibila accelerare a metabolismului, ceaiul verde poate reprezenta o alternativă mai bună a sucurilor cu zahăr. Se consideră că 1 - 2 căni de ceai pe zi pot aduce nenumărate beneficii pentru sănătate.

4. Obișnuiți-vă să făceti sport de rezistență!

Sportul de rezistență poate crește rata metabolică și ajută la dezvoltarea masei musculare. Masa musculară are o rată metabolică mai mare în comparație cu țesutul gras, în concluzie masa musculară necesită mai multă energie pentru a supraviețui.

În mod normal, odată cu vârsta, masa musculară se reduce. Un exercițiu fizic regulat poate ajuta o persoană să contracareze efectul vârstei.

5. Hidratați-vă!

Hidratarea este mai importantă decât credeți, apa reprezintă baza unui metabolism sănătos și vă poate ajuta să slăbiți.

6. Încercați să vă reduceți nivelul de stres!

Atunci când sunteți stresați, organismul eliberează mai mulți hormoni, numiți hormoni ai stresului. Cortizolul este unul dintre ei, el ajută la reglarea apetitului. Un nivel crescut de cortizol, va duce la creșterea senzației de foame.

Pe lângă stresul cotidian, stresul înfometării poate să vă crească și mai mult nivelul de cortizol și în consecință veți resimți o senzație de foame exagerată.

7. Odihniți-vă suficient!

Nu în ultimul rand, este foarte important să vă odihniți suficient. Atunci când nu dormiți suficient, organismul eliberează un hormon numit grelină. Grelina vă crește pofta de mâncare. De asemenea, lipsa de somn duce la secreție scăzută de leptină, iar leptina este un hormon ce vă ajută să resimțiți senzația de sațietate.

Timpul necesar de somn depinde de la o persoană la alta, însă în general cercetările arată că un adult are nevoie de circa 7 - 8 ore de somn.


Doctor Daniela Petrache, Medic Specialist Diabet Zaharat, Nutriție și Boli Metabolice