Diabetul și hipertensiunea arterială

Categorie Blog medical | Data publicarii: 13-11-2020


Diabetul și hipertensiunea arterială sunt două afecțiuni adesea asociate. Foarte multe persoane care suferă de diabet zaharat, asociază frecvent și o creștere a hipertensiunii arteriale.

Dacă la diabetul zaharat se asociază hipertensiunea arterială, riscul de complicații crește simțitor. Atât diabetul, cât și hipertensiunea arterială afectează ochiul, dar și rinichiul. În cazul în care ochiul sau rinichii sunt deja afectați de diabet, atunci hipertensiunea arterială le va agrava simțitor.

În plus persoanele cu diabet zaharat și hipertensiune au un risc de afecțiuni cardiovasculare cu mult crescut.

Se știe că diabetul zaharat este o boală a sângelul și că intensifică distrugerea și întărirea arterelor. Acest proces poartă denumirea de ateroscleroză. Odată vasele întărite, în mod sigur va începe și creșterea tensiunii arteriale. Hipertensiunea arterială netratată poate duce la nenumărate complicații printre care menționez:
 - distrugerea vaselor;
 - infarctul miocardic;
 - angiopatie hipertensivă;
 - nefropatie vasculara.

Asocierea diabetului cu hipertensiunea crește riscul cardiovascular global. O persoană care asociază ambele afecțiuni este predispusă la:
 - boala coronariană;
 - accident vascular cerebral;
 - boala vasculară periferică;
 - insuficiență cardiacă;
 - infarct miocadic.

CÂT TREBUIE SĂ FIE TENSIUNEA ARTERIALĂ?

Valoarea tensiunii arteriale variază în funcție de mai mulți factori, însă ghidurile actuale indică o valoare maximă a tensiunii de 130-140/80-90 mmHg.

Aceste valori se individualizează în funcție de vârsta pacientului, dar și de afecțiunile asociate.

Prima valoare, cea de 130-140 mmHg, reprezintă tensiunea sistolică sau tensiunea pe care o resimt arterele atunci când inima se contractă și umple vasele cu sânge.

A doua valoare, cea de 80-90 mmHg, poartă denumirea de tensiune diastolică. Tensiunea diastolică reprezintă momentul în care inima se odihnește între bătăi și se umple cu sânge pentru următoarea contracție.

Dacă aveți diabet zaharat, știți deja că trebuie să aveți glicemia în ținte pentru a evita viitoarele complicații, cam același lucru se întâmplăși în cazul tensiunii arteriale. Pentru a evita complicațiile ce țin de aceasta, tensiunea arterială trebuie menținuta în ținte.

Trebuie să știți de asemenea că la fel ca diabetul zaharat, nici hipertensiunea arterială nu are simptomatologie. Puteți suferi de aceasta, fără ca măcar să știți.

Cel mai bine este să vă prezentați regulat la medic sau să vă cumpărați un aparat de monitorizare a tensiunii arteriale, pentru a vă asigura că o mențineți între valorile optime.

CE PUTEȚI FACE?

Așa cum am precizat anterior cele două boli sunt asociate, iar controlul uneia ajută și la controlul celeilalte. Ce face bine diabetului zaharat, face bine și hipertensiunii arteriale și anume:
 - păstrarea unui echilibru glicemic bun;
 - oprirea fumatului;
 - alimentația sănătoasă;
 - exercițiul fizic regulat;
 - păstrarea unei greutăți normale și constante;
 - reducerea consumului de alcool;
 - reducerea consumului de sare;
 - reducerea consumului de grăsimi trans;
 - controlul medical regulat.

Doctor Daniela Petrache, medic specialist Diabet Zaharat, Nutriție și Boli Metabolice