Factorul masculin – parte a problemei însa și parte a soluției

Categorie Blog medical | Data publicarii: 06-06-2019


Factorul masculin a devenit o prioritate în rândul celor implicații în studiul infertilității deoarece odată cu dezvoltarea unor noi tipuri de analize se poate observa și influența acestuia asupra ratelor de fertilizare. Lăsând la o parte studii ce sugereza o scădere în populatia generală a fertilității bărbațiilor1, acum se acorda o mult mai mare importanță impactului asupra viitoarelor generatii a integritătii ADN-ului și modificărilor epigenetice de la nivelul gameților masculini.

Cu toate că declinul potențialului fertil masculin nu se aseamănă cu cel feminin care poate avea scăderi dramatice odată cu vârsta, există factori din ce în ce mai diversi asupra potentialului fertil masculin care pot afecta considerabil șansele de concepție în cuplu. Din cazurile de infertilitate de cuplu ce ajung la specialist  în aprox 30 % factorul masculin reprezintă cauza infertilității, iar în 20 % din cazuri infertilitatea este atribuită ambilor parteneri.2 De aceea este foarte importantă investigarea ambilor parteneri concomitent pentru a putea stabili necesitatea unor investigații ulterioare care pot fi destul de costisitoare. Există algoritmi de management al investigațiilor pentru fiecare afecțiune sau tip de infertilitate.


În mod ideal identificarea și tratarea unor eventuale afecțiuni ale partenerului pot îmbunătății șansele de concepție în cuplu.  Analiza inițială ce trebuie efectuată de către partenerul masculin și cea mai folositoare este spermograma. Cele mai importante valori înscrise în spermogramă sunt despre concentrația spermatozoizilor, motilitatea acestora și o analiză morfologică a probei de spermă. Dacă unul dintre parametrii analizați se află sub valorile de referință atunci este necesară o analiză ulterioară atât a acestor parametri cât și altor investigații necesare pentru a obține un profil cât mai corect. Pe baza valorilor rezultate se pot obține de asemenea informații asupra stării generale de sănătate și se pot oferi diverse tratamente pentru îmbunătățirea unor parametri.


Odată cu identificarea unor factori ce pot fi corectați sau nu, se pot lua decizii asupra folosirii unor anumite tehnici de reproducere umană asistată. Exista sindroame genetice sau mutații ale unor gene ce pot afecta direct sau indirect parametrii spermatici, iar în urma unui consult genetic se discută implicațiile acestora asupra pacientului precum și eventualilor săi copii.


Se fac eforturi considerabile în a gasi cele mai bune metode de selecție ale spermatozoizilor cu cel mai mare potential al fertilizării. Se studiază intens și influențele modificărilor profilelor epigenetice de la nivelul ADN-ului spermatic datorate unor tipuri de alimentație și regim de viață adoptate.4 Astfel nu putem să negăm faptul că un stil de viata sanătos cât și evitarea expunerii la factorii externi perturbatori cresc substanțial șansele de reușită ale tehnologiilor de reproducere asistată medical și de a avea urmași sănătoși.


Saviana Buhlea

Biolog, Rețeaua Medicală Wellborn





Referinte:
1. Levine H, Jørgensen N, Martino-Andrade A, et al.Temporal trends in sperm count: a systematic review and meta-regression analysis. Hum Reprod Update 2017; 23: 646-659.
2. Agarwal A, Mulgund A, et al.A unique view on male infertility around the globe. Reproductive Biology and Endocrinology 2015; 13:37.
3. Jensen TK, Jacobsen R, Christensen K, et al.Good semen quality and life expectancy: A cohort study of 43,277 men. Am J Epidemiol 2009; 170: 559-565.

4. Ida Donkin and Romain Barrès. Sperm epigenetics and influence of environmental factors. Mol Metab 2018 Aug; 14: 1–1