Histerosonografia în diagnosticul și tratamentul Infertilității: Rolul esențial în evaluarea permeabilității tubare

Categorie Blog medical | Data publicarii: 23-04-2024

Infertilitatea este o problemă medicală complexă, afectând un număr semnificativ de cupluri. În cazul femeilor, trompele uterine pot fi un factor crucial,  sau ceea ce auzim uneori ca fiind trompe înfundate. 

 

Trompele uterine: Rolul lor în Reproducere și legătura cu infertilitatea

Trompele uterine sunt conductele esențiale pentru întâlnirea celulelor reproducătoare - ovocit și spermatozoid. Aici, embrionul se dezvoltă, iar problemele de permeabilitate tubară pot împiedica acest proces, reprezentând o cauză în aproximativ 30% din cazurile de infertilitate. De cele mai multe ori pacientele se tem de această investigație, de aceea este important de spus că este o procedură de rutină care nu doare și care ar trebui cel mult să creeze un disconfort asemănător momentului menstruației.

 

Histerosonografia: Metoda de diagnostic avansat pentru evaluarea permeabilității trompelor

Histerosonografia este o metodă non-invazivă și precisă pentru diagnosticarea permeabilității trompelor. Realizată în primele 10-12 zile ale ciclului menstrual, această procedură folosește o substanță de contrast și ecografie tridimensională pentru a evalua starea uterului și a trompelor. Presupune introducerea unei substanțe  de contrast în cavitatea uterină cu ajutorul unei sonde flexibile, de mici dimensiuni, prin colul uterin. Această substanță de contrast va trece mai întâi prin cavitatea uterină și vom urmări ecografic acest lucru, in cadrul unei ecografii transvaginale obișnuite. După opacifierea și examinarea în 3 dimensiuni a uterului pentru a obține un maxim de informații despre uter, vom urmări substanța de contrast cum opacifiează troepele uterine, traiectul acestei substanțe și în final eliberarea substanței de contrast periovarian, ceea ce înseamnă ca trompele sunt permeabile. 

 

Cum se realizează Histerosonografia și care sunt beneficiile sale?

Procedura este simplă și nedureroasă, fiind realizată în cabinetul medicului ginecolog. Substanța de contrast este introdusă în cavitatea uterină și urmărită ecografic, oferind informații detaliate despre starea trompelor. După histerosonografie, se recomandă contact sexual, deoarece aceasta poate crește șansele de concepție. Procedura durează aproximativ 10 minute, injectarea se face lent și, asa cum le spun pacientelor, ne putem opri oricând asfel încât examinarea să fie cât mai delicată.

 

De ce este Histerosonografia preferată în fața Histerosalpingografiei?

Studiile arată că această investigație este mai bine tolerată decat histerosalpingografia (investigația radiologică de testare a pereambilității tubare), în primul rând pentru că se efectuează într un cadru cunoscut și prietenos al cabinetului medicului ginecolog, și apoi pentru că este o investigație care se efectuează blând, nu este iradiantă, necesită instrumentar minim.


Concluzie

Histerosonografia reprezintă o etapă esențială în diagnosticul și tratamentul infertilității, oferind informații valoroase despre starea uterului și a trompelor uterine. Este o procedură simplă, nedureroasă și bine tolerată, care poate ajuta la identificarea și tratamentul problemelor care afectează fertilitatea.



Articol scris și revizuit de: Dr. Irina Matei  - Medic specialist obstetrică-ginecologie cu supraspecializare în reproducere umană asistată