Obezitatea și diabetul

Categorie Blog medical | Data publicarii: 05-06-2018

Dr. George Sirețeanu, Medic Specialist Chirurgia Obezității



Sunt numeroase statistici care măsoară incidența Diabetului zaharat de tip II la pacienții care suferă de obezitate morbidă (de grad III sau superior). Cu toate acestea, legătura dintre cele doua este cât se poate de strânsă, diabetul fiind la distanță foarte mică de obezitate.

Trebuie știut că țesutul adipos este vital, acesta fiind clasificat, în funcție de distribuție, în două categorii.

– Pe de o parte, vorbim despre țesutul adipos visceral (cel distribuit in jurul organelor interne), ce îndeplinește funcție endocrină (secretă hormoni) și de susținere a organelor interne, iar pe de cealaltă parte de țesutul adipos subcutanat, care îndeplinește funcție de depozit energetic și intervine în reglarea temperaturii corporale.

Obezitatea intervine atunci când țesutul adipos subcutanat depășește limitele normale și întâlnim: obezitatea androidă (specifică bărbaților, concentrată în zona abdominală) și ginoida (specifică femeilor, cu concentrare în zona feselor și pulpelor).

Relația dintre obezitate și apariția diabetului de tip II este în strânsă legătură, țesutul adipos blocând cea mai importantă funcție a insulinei, și anume captarea glucozei din sânge și folosirea acesteia ca sursă energetică pentru celule.


Astfel, dacă eram obișnuiți sa auzim de cunoștințe în vârstă care suferă de diabet , acum, pe fondul apariției obezității la vârste din ce in ce mai mici, incidenta diabetului tinde să crească la vârste fragede.

Vestea buna este ca tratarea obezității poate duce la regresia completă a diabetului de tip II. O soluție în acest sens poate fi intervenția chirurgicală de micșorare a stomacului, medicii diabetologi recomandând intervenția chiar și la pacienții cu obezitate de grad inferior. Programează-te la o consultație clinică gratuită la numărul 031.9105 și beneficiază de ajutor de specialitate în Spitalul Wellborn Militari.