Ovarele micropolichistice si infertilitatea

Categorie Blog medical | Data publicarii: 08-06-2018

Dr. Viorica Chirita, Medic specialist obstetrică-ginecologie, Supraspecializare în Reproducere Umană Asistată- Fertilizare in Vitro.


Ovarele polichistice reprezinta un sindrom complex, cu o raspandire relativ larga, ce afecteaza aproximativ 8-10% din femeile de varsta reproductiva,  caracterizata prin prezenta a cel putin 2 dintre urmatoarele 3 conditii:


anovulatie: absenta ovulatiei spontane asociata cu oligomenoree/amenoree-menstrele sunt neregulate si apar la intervale mari de timp

hiperandrogenism. Acest lucru se poate verifica prin prezenta nivelelor crescute de testosetron in sange. Clinic, femeile prezinta pilozitate crescuta, care se poate accentua pe masura trecerii anilor si acnee

semne ecografice de ovare polichistice: ovare cu diametru mai mare de 10cm sau prezenta a mai mult de 10-12 foliculi antrali pe fiecare dintre ele. Foliculii antrali sunt niste mici chisturi dispuse ecografic la periferia ovarului, sub forma asa numitului ‘sirag de margele’.

In cazul unui ciclu menstrual normal, unul dintre foliculii antrali ai ovarelor este selectat, iar pe parcursul zilelor el creste in dimensiuni, pana cand, la dimensiuni de obicei mai mari de 18mm, se produce ovulatia, cu eliberarea unui ovocit matur, apt pentru fecundare.


Care este diferenta dintre ovarele polichistice si cele normale?


La aproximativ 14 zile de la ovulatie, femeile care nu au ramas gravide vor avea menstruatie. Diferenta de baza intre ovarele polichistice si cele normale este ca, desi ovarele polichistice contin numerosi foliculi antrali cu ovocite in ele, folicululii nu se dezolta si matureaza . De aceea, ovulatia nu are loc si de aceea femeile cu ovare polichistice au dificultati in obtinerea unei sarcini.


Sunt femei cu ovare polichistice care ovuleaza uneori spontan, la care sarcina poate aparea fara tratament de specialitate, dar majoritatea au nevoie de ajutor specializat pentru a ramane insarcinate.


Vestea buna este ca sansa femeilor cu ovare polichistice de a ramane gravide in urma efectuarii tratamentelor de fertilitate este buna.




Ce presupun tratamentele?


Tratamentele constau in acest caz in subtante orale sau injectabile, folosite in scopul obtinerii ovulatiei, cu ecografii transvaginale de monitorizare a efectului tratamentului si identificarea exacta a perioadei fertile. In functie de raspunsul sau, mai degraba, lipsa de raspuns a pacientei la tratament, in clinicile de fertilizare se poate ajunge pana la proceduri de fertilizare in vitro pentru cazurile cu aceasta patologie.


Pentru toate aceste cazuri, alegerea unui medic specialist si buna comunicare cu acesta sunt extrem de importante.


Pentru informatii suplimentare sau pentru programari, pacientii pot suna la 031 9105 sau pot trimite un e-mail la office@wellborn.ro, www.wellborn.ro.