Teste pentru investigarea partenerului masculin in tratamentul infertilitatii!

Categorie Blog medical | Data publicarii: 03-02-2019


Fie că veniți pentru un control de rutină sau o investigație mai amanunțită a potențialului fertil in vederea stabilirii unei strategii pentru tratarea unei infertilități prin metode de reproducere asistată medical, veți fi intrebați despre stilul de viața, istoricul medical și dacă ați efectuat și alte investigații. 

Cand vorbim despre tratamentul infertilitatii, vorbim despre tratamentul cuplului in ansamblu. De ce? Deoarece cand vorbim despre cauzele infertilitatii vorbim de procente egale ale factorilor feminine si masculine. Ca urmare, ambii parteneri vor fi investigati, iar astazi va aducem in atentie testele cele mai des intalnite in evaluarea partenerului masculin.


  • Spermograma

În mod ideal, identificarea și tratarea unor eventuale afecțiuni pot îmbunătăți șansele de concepție naturală. Un diagnostic nu poate fi obținut decât după analiza a cel putin două spermograme. Dacă parametrii măsurați sunt în intervalele sau peste valorile de referinta, atunci nu este necesara repetarea acestei analize. Parametrii pot fi modificați reversibil în urma unor afecțiuni sezoniere (răceli, gripe), ca urmare a efectelor unor tratamente și de aceea este utilă analiza în dinamică pe parcursul unuia sau mai multor cicluri de spermatogeneza (aprox. 72 zile)

Cele mai importante valori înscrise în spermogramă sunt despre concentrația spermatozoizilor, motilitatea acestora dar include și o analiză morfologică a probei de spermă. Dacă unul dintre parametrii analizați se află în afara intervalelor sau sub valorile de referință atunci este necesară o analiză ulterioară atât a acestor parametri cât și a altor parametri prin investigații specifice, necesare pentru a obține un profil cât mai corect. De reținut este că aceste intervale sau valori de referință nu sunt acele valori minime necesare obținerii unei sarcini, ci s-au stabilit în urma unor studii efectuate asupra populației asa-zise “fertile”. Cu alte cuvinte, chiar și cu valori mai mici decât cele de referintă se poate concepe natural dar acest lucru poate să apara dupa un interval mai lung de timp. Insa în cazul în care un singur parametru rămâne în mod constant anormal, acest lucru se poate asocia cu absența unei sarcini.

Inainte de efectuarea spermogramei se recomanda perioada de abstinenta de 2-5 zile.


  • Testul MAR direct

MAR direct (prezența anticorpilor anti spermatici) este încă o investigație ce poate oferi informații utile nu numai dacă urmează să folosiți tehnici de reproducere umană asistată precum inseminarea intrauterina sau fertilizarea in vitro standard. Un test pozitiv apare ca urmare a diverși factori: infecții la nivelul aparatului genital,  obstrucție a tractului genital, varicocel ș.a.

Spermatozoizii sunt depozitați la nivelul testiculelor în așa manieră încât să fie protejați de celulele sistemului imunitar ce îi consideră elemente străine corpului deoarece ele conțin doar jumătate de material genetic fiind celule germinale, fiind diferite de restul celulelor din corp.Dacă celulele specializate ale sistemului imunitar totuși pătrund prin “bariera hemato-testiculară” acestea pot ataca suprafața spermatozoizilor.

Prezența anticorpilor antispermatici în plasma seminala și pe suprafața spermatozoizilor afectează motilitatea lor și împiedică pătrunderea acestora în mucusul cervical în cavitatea uterină care este o etapă esențială în procesul de fertilizare a ovocitului. 

De retinut este faptul ca este posibil ca testul MAR sa nu poate fi efectuat daca rezultatele spermogramei nu permit. Insa acest lucru se poate afla numai dupa efectuarea spermogramei.


  • Halosperm

Halospermul este o analiză a spermatozoizilor din punct de vedere al integrității ADN-ului prezent în nucleu. Un procent ridicat al celulelor cu ADN-ul fragmentat are relevanță sau poate să fie asociat cu patologii comune precum varicocel, infecții uro-genitale, cancer, expunerea la anumiți agenți toxici etc. Aceste valori pot avea character decisive în alegerea celei mai bune variante de procedură de reproducere umană asistată pentru a obține sarcina dorită de către cuplu.

În cazul în care se obțin valori ce se abat mult de la cele de referință se pot recomanda evaluări endocrinologice sau alte teste specializate mai puțin comune cum ar fi teste genetice de screening.