Vitrificarea ovocitelor și prezervarea fertilității

Categorie Blog medical | Data publicarii: 03-01-2019

Vitrificarea ovocitelor 

        Tehnica de vitrificare și progresele recente aduse acesteia au îmbunătățit semnificativ eficacitatea crioconservării ovocitelor. 

        Astfel, supraviețuirea ovocitelor, rata de fertilizare, numărul de embrioni și rata de naștere a copiilor obținuti din ovocite vitrificate au făcut ca această tehnică să fie recunoscută între procedurile de prezervare a fertilității. 

Dovezile aduse, care susțin siguranța vitrificării gameților feminini, au condus atât Societatea Americană de Reproducere Umană (ASMR) cât și Societatea Europeană pentru Reproducere și Embriologie (ESHRE) să nu mai considere această metodă ca fiind una experimentală. Până în Decembrie 2014 au fost raportate în jur de 6000 de nașteri, copii rezultați  din ovocite vitrificate, copii a căror evoluție a fost urmarită.

De aceea  vitrificarea de ovocite se dovedește a fi o metodă solidă folosită în prezent  pentru: prezervarea fertilității  și pentru crearea de bănci de ovocite pentru donare.


Prezervarea fertilității se recomandă:

@ pacientelor  oncologice  care urmează să primească tratamente gonadotoxice;

@ femeilor care au suferit intervenții chirurgicale ovariene repetate (de exemplu în cazul endometriozei);

@ pacientelor pentru care am prefera să efectuăm transferul de embrioni într-un alt ciclu decât cel în care are loc stimularea foliculară (atunci când există un risc de OHSS, dezvoltarea polipilor, hidrosalpinx , absența spermatozoizilor etc.);

@ pacientelor care, dintr-un motiv sau altul, doresc să amâne maternitatea. 


Amânarea maternității

Vitrificarea ovocitelor vine în sprijinul femeilor care încearcă să amâne maternitatea în timp ce își desăvârșesc cariera profesională. Este bine cunoscut faptul că cele mai bune șanse de a concepe un copil sunt  printr-o reproducere naturală la o vârstă relativ timpurie.  Impactul îmbătrânirii asupra fertilității feminine este evident.  


Cei cinci factori specifici vârstei, care pot afecta negativ o sarcină sunt:  

@ scăderea fertilității

@ avortul spontan

@ anomaliile cromozomiale

@ complicațiile hipertensive

@ nașterea prematură.

        

Fertilitatea femeilor scade pe tot parcursul vieții reproductive. 

În ciuda conștientizării acestor probleme, multe femei continuă să întârzie obtinerea unei sarcini în favoarea dezvoltării lor profesionale.

Opțiunea vitrificării ovocitelor din motive "sociale" poate oferi posibilitatea unei strategii alternative pentru femeile care doresc să își păstreze potențialul de reproducere. 


Referințe:

Oocyte vitrification as an efficient option for elective fertility preservation

Ana Cobo, Ph.D., a Juan A. García-Velasco, M.D.,b Aila Coello, Ph.D., a Javier Domingo, M.D.,c

Antonio Pellicer, M.D.,d and Jose Remohí, M.D.a

a IVI-Valencia, Institut Universitari IVI, Valencia; b IVI-Madrid, Universidad Rey Juan Carlos, Madrid; c IVI–Las Palmas, Las Palmas; and d IVI Foundation, Hospital Universitari i Politecnic La Fe, Valencia, Spain