Wellborn - importanta auditarii externe a laboratorului de FIV pentru imbunatatirea constanta a activitatii medicale!

Categorie Articole | Data publicarii: 17-01-2019


Conform Eshre (European Society of Human Reproduction and Embriology) fiecare Centru de Fertilitate trebuie sa indeplineasca un set riguros de prevederi (atat clinica cat si laboratorul de embriologie) pentru a putea pune la dispozitia pacientilor sai servicii medicale de inalta calitate. In Romania, institutia care acrediteaza si urmareste activitatea Clinicilor FIV este Agentia Nationala de Transplant, avand aceleasi prevederi ca si Eshre, pe alocuri chiar mai riguroase.


Centru de Fertilitate Wellborn Baneasa nu numai ca indeplineste aceste prevederi, ci mult mai mult de atat; la Wellborn, siguranta pacientilor nostri se imbina perfect cu performanta medicala. Zi de zi, specialistii nostri in Reproducerea Umana Asistata sunt in cautare de metode de imbunatatire a activitatii medicale, avand ca obiectiv principal indeplinirea dorintei pacientilor nostri, aceea de a avea un copil sanatos acasa.


Ca urmare a Sistemului de Management al Calitatii (QMS) implementat de Reteaua Medicala Wellborn, in perioadele 10-13 aprilie si 1-4 octombrie 2018  Departamentul de RUA al Centrului de Fertilitate Baneasa a solicitat auditarea externa, independenta, internationala a activitatii Laboratorului de Embriologie din cadrul departamentului.  Cele 2 auditari au fost efectuate de organizatii diferite, din Italia si respectiv Turcia, ambele urmarind conformitatea cu reglementarile legislatiei europene in vigoare.

Scopul pentru care centrul nostru a solicitat aceste auditari a fost imbunatatirea activitatii si cresterea ratei de sarcina clinica si de nastere.


1. Auditorii au inceput prin a evalua organizarea departamentului RUA, cu toate incaperile si destinatiile lor. In laboratorul de embriologie si camera pentru crioprezervarea au fost evaluate tipurile de echipamente si aranjarea lor in spatiu

2. Auditorul a evaluat in amanunt felul in care se desfasoara toate procedurile RUA din laboratorul de embriologie: recoltarea de ovocite, denudarea ovocitelor in vederea fertilizarii, ICSI, cultivarea, evaluarea si selectia embrionilor, embriotransferul, crioprezervarea si decongelarea embrionilor, assisted hatching, activarea asistata a ovocitelor, biopsia embrionara.

3. Verificarea procedurilor operationale standard.

4. Verificarea tuturor documentelor, registrelor,  formularelor de laborator si cele destinate pacientilor

5. Verificarea monitorizarii continue a parametrilor de laborator si a echipamentelor, verificarea procedurilor de intretinere, mentenanta, calibrare a echipamentelor, instrumentelor  a sistemelor de testare si de alarmare

6. Verificarea procedurilor pentru receptionarea, pastrarea si utilizarea de medii, reactivi si kituri

7. Verificarea procedurilor de evaluare si combatere a riscurilor legate de procedurile de laborator, a procedurilor de evaluarea, raportare si combatere a incidentelor adverse severe si reactiilor adverse grave.


In final, auditorii au prezentat un raport amplu care ne-a reconfirmat faptul ca modul de lucru in Wellborn se desfasoara in conditiile optime necesare pentru a asigura pacientilor nostri tot suportul necesar. Cum orice activitate poate fi imbunatatita si cum specialistii Wellborn tind spre perfectiune in fiecare zi, ei au fost deschisi la sugestiile auditorilor privind anumite protocoale standard pentru diferite etape ale fertilizarii in vitro, sugestii care au si fost implementate in clinica.


Reteaua Medicala Wellborn va solicita periodic astfel de audituri, deoarece doar asa ne putem imbunatati constant activitatea in beneficiul pacientilor nostri.


Echipa Centrului de Fertilitate Wellborn Baneasa: Dr. Deliana Predoi, Dr. Alina Bolintineanu, Dr. Andreea Mustata, Dr. Lacramioara Sandu, Dr. Carmen Ianiotescu, Dr. Viorica Chirita, Biolog Saviana Buhlea, Dr. Silviu Predoi