Screening prevenție cancer de col uterin

Categorie Blog medical | Data publicarii: 09-07-2021



Împreună spunem STOP cancerului de col uterin!


Vino acum la Spitalele WELLBORN Militari (Strada Dezrobirii 27-29, Sector 6) sau WELLBORN Băneasa (Strada Brodina 3, Sector 1) pentru un consult ginecologic decontat de CASMB și poți beneficia tot GRATUIT de un pachet de screening pentru prevenția cancerului de col uterin care constă în Examen Babeș-Papanicolau (în mediu lichid) și Genotipare (testare) HPV!


Campania se desfășoară în intervalul 1 iulie - 31 august 2021 și este dedicată doamnelor cu vârsta cuprinsă între 20-60 de ani.


Doctorii înscriși în program sunt:


Spital WELLBORN Băneasa:

- Doctor Alin Burlacu, medic primar obstetrică-ginecologie

- Doctor Smaranda Popescu, medic specialist obstetrică-ginecologie

- Doctor Elisa Pop-Began, medic specialist obstetrică-ginecologie


Spital WELLBORN Militari:

- Doctor Carmen Ianiotescu, medic specialist obstetrică-ginecologie

- Doctor Viorica Chiriță, medic primar obstetrică-ginecologie

- Doctor Carmen Cheleș, medic specialist obstetrică-ginecologie


Programările se pot face la telefon 031.9105 sau online aici



Ce este cancerul de col uterin?

Cancerul de col uterin apare la nivelul colului uterin (cervix), care este partea inferioară a uterului ce face legătura cu vaginul. Apare atunci când celule ale colului uterin devin anormale și încep să se înmulțească în mod necontrolat.

Care sunt cauzele cancerului de col uterin?

Cea mai frecventă cauză este infecția cu virusul Papilloma Uman (Human Pappiloma Virus - HPV). În unele cazuri, atunci când este expus la HPV, sistemul imunitar nu este capabil să protejeze corpul. Ca urmare, virusul supraviețuiește ani de zile, dezvoltând în cele din urmă celule canceroase. Dacă este netratat, cancerul de col uterin se poate metastaza sau se poate răspândi în alte zone, inclusiv în vezica urinară, vagin, rect, ficat sau plămâni, ceea ce face tratarea mult mai dificilă, având și o rată de succes mai scăzută.

Cine este expus la cancerul de col uterin?

Toate femeile sunt expuse riscului de cancer de col uterin; cu toate acestea, apare cel mai frecvent la cele cu vârsta de peste 30 de ani. Alți factori de risc de cancer de col uterin includ:

- Numărul mare de parteneri sexuali, ceea ce poate crește riscul de a contracta HPV
- Începerea activității sexuale la o vârstă fragedă
- Contractarea altor infecții cu transmitere sexuală, inclusiv chlamydia, gonoreea, sifilisul și HIV / SIDA, deoarece acestea cresc riscul de a contracta HPV
- Un sistem imunitar slăbit
- Fumatul

Semnele și simptomele cancerului de col uterin

În stadiile incipiente ale bolii, cancerul de col uterin nu prezintă simptome. Când cancerul de col uterin se dezvoltă și începe să afecteze țesutul din apropiere, simptomele pot include:

- Sângerări vaginale anormale (de exemplu: după actul sexual, după menopauză, între menstruatii, menstruație abundentă sau după duș);
- Scurgeri vaginale anormale, apoase, care conțin sânge și pot avea un miros neplăcut;
- Durere în timpul actului sexual;
- Durere pelvină;
- Umflarea picioarelor;
- Dureri în momentul urinării;
- Prezența sângelui în urină.

Cum prevenim cancerul de col uterin?

Cancerul de col uterin este o afecțiune care progresează lent, iar screeningul reprezintă cea mai bună metoda de prevenție. WELLBORN recomandă testarea periodică, la intervale regulate, a tuturor femeilor din grupa de vârstă cu risc pentru a depista dacă prezintă leziuni precanceroase.
 
Testul Babeș-Papanicolau constă în analiza unei probe de celule recoltate de pe suprafața colului uterin, scopul fiind acela de a detecta infecții sau celule atipice care pot progresa către cancer dacă nu sunt tratate. Manevra de colectare a celulelor durează doar câteva secunde și nu este dureroasă.
Testul Babeș-Papanicolau se poate efectua prin două metode: metoda convențională și cea în mediul lichid, cea de-a doua fiind și cea mai nouă și cu riscuri mai mici de erori. Metoda convențională presupune că odată recoltată proba, ea să fie așezată imediat pe lamă și fixată. Recoltarea în mediu lichid înseamnă că proba este introdusă într-un flacon care conține o substanță specială și apoi trimisă la laborator pentru analiză, fără niciun risc de deteriorare a probei.


Vă recomandăm ca înainte cu 48 de ore de efectuarea testului Babeș-Papanicolau să evitați spălăturile intravaginale, contactul sexual și orice medicație cu administrare locală. Cele mai bune zile de recoltare pentru test sunt între ziua 10 și 20 a ciclului menstrual.

Testul HPV
reprezintă analiza secrețiilor vaginale, care permite identificarea prezenței sau absenței diferitor tipuri de HPV.
Dacă testul HPV este negativ, riscul de apariție a cancerului de col uterin este foarte scăzut. Prin urmare, se recomandă un nou test Papanicolau peste 3 ani.
Dacă testul HPV este pozitiv, riscul de apariție a cancerului de col uterin este înalt și se recomandă o colposcopie pentru examinarea detaliată a colului uterin. În cazul unor rezultate anormale, medicul va colecta biopsia, și în baza rezultatelor obținute vă va informa despre următorii pași și tratamentele necesare.


Vă recomandăm ca înainte cu 48 de ore de efectuarea testului HPV să evitați contactul sexual, spălăturile sau tratamentele intravaginale. Testul nu se recoltează în timpul sângerărilor menstruale.

Examenul bacteriologic al secreției vaginale
- depistează prezența diferitelor infecții de la nivelul vaginului, numite vaginite. Acestea pot fi endogene - prin multiplicarea germenilor prezenți în mod normal în vagin (saprofiți), care devin patogeni; pot fi exogene - prin prezența unor microorganisme provenite din exterior: bacterii - Neisseria gonorrhoeae; virusuri - v. Herpes, HPV; protozoare - Trichomonas vaginalis. Acestea se transmit de obicei prin contact sexual.


Vă recomandăm ca înainte cu 48 de ore de recoltare să evitați spălăturile intravaginale, contactul sexual și orice medicație cu administrare locală. Dacă sunt prezente infecții sau este urmat un tratament local, se recomandă recoltarea după încetarea tratamentului și vindecarea infecției.